Marlies van Wijhe, algemeen directeur van het familiebedrijf Van Wijhe Verf B.V.  Haar twee speerpunten in het beleid zijn innovatie en duurzaamheid. Zowel qua productontwikkeling als bedrijfsvoering. Marlies van Wijhe maakt zich hard voor de kracht van familiebedrijven en de maakindustrie. Deze worden volgens Van Wijhe in Nederland ten onrechte ondergewaardeerd.

Zakenvrouw van het jaar 2010
De titel ‘Zakenvrouw van het Jaar’ is de prestigieuze jaarlijkse prijs waarmee een succesvolle zakenvrouw wordt onderscheiden. De prijs wordt ook wel ‘de Prix Veuve Clicquot’ genoemd en is in 2010 toegekend aan Marlies van Wijhe vanwege de succesvolle focus van haar bedrijf op duurzaamheid en innovatie. Ook het feit dat Marlies een vrouw op een belangrijke positie in het mannenbolwerk van de verfindustrie is en leiding geeft aan een financieel gezond familiebedrijf heeft in de verkiezing meegewogen. De Prix Veuve Clicquot wordt in 15 landen uitgereikt en bestaat in Nederland sinds 1981.

CV van Marlies van Wijhe
In 1983 startte Marlies van Wijhe met haar studie Bedrijfskunde aan de RUG (Rijks Universiteit Groningen). Na de afronding van haar studie verhuisde Marlies in 1989 naar Maastricht om daar als Product Manager bij DSM Chemicals te beginnen. Het was een bewuste keuze om eerst buiten het familiebedrijf Van Wijhe Verf ervaring op te doen. Begin 1994 kwam Marlies van Wijhe terug naar Zwolle om te starten in de export. Deze activiteit was toen erg klein en het was haar taak om de exportmarkt te verkennen en daarmee het bedrijf van een nieuwe pijler te voorzien. Marlies nam in 2000 definitief het stokje over van haar vader.